Bevolkingsonderzoek borstkanker in gemeente Het Hogeland

NOORD-GRONINGEN - Vrouwen uit de gemeente Het Hogeland in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar kunnen sinds deze week meedoen aan het tweejaarlijks bevolkingsonderzoek borstkanker.

De onderzoekswagen is tot begin september te vinden in Bedum. Daarna staat de wagen begin september in Leens, vervolgens in Eenrum, Warffum, Uithuizen en eind november in Uithuizermeeden.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek en de dat is te vinden op: www.bevolkingsonderzoeknoord.nl.

Eén op de acht vrouwen krijgt in haar leven te maken met borstkanker. De meeste van deze vrouwen zijn ouder dan 50 jaar. Alle vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar krijgen om de twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit onderzoek is gratis. Deelname is vrijwillig.

Mammografie

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De röntgenfoto’s worden beoordeeld door twee screeningsradiologen. Zij beoordelen de foto’s onafhankelijk van elkaar. De radiologen zoeken naar verdachte afwijkingen die misschien borstkanker kunnen zijn. Als een vrouw al eerder heeft meegedaan aan het bevolkingsonderzoek, dan worden de nieuwe foto’s ook vergeleken met de oude.

850 Vrouwen

Door het bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks ongeveer 850 vrouwen minder aan borstkanker. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig meedoen aan het bevolkingsonderzoek na drie keer deelnemen 50 procent minder kans hebben om te overlijden aan deze ziekte.