Geschiedenis honderden bedrijven 21 dorpen in Bedrijvenboek De Marne

De Vereniging Historische Kring De Marne heeft het Bedrijvenboek van de voormalige gemeente De Marne geschreven. Van honderden bedrijven uit 21 dorpen is de geschiedenis uitgeplozen.

De vereniging heeft er ruim tien jaar aan gewerkt. In het 448 pagina's tellende boek zijn bedrijven en bedrijfjes uit de periode 1800 tot 2018 opgenomen. De uitgave van Profiel is geïllustreerd met honderden foto’s, luchtopnames en overzichtelijke kaarten per dorp. Het werk is voorzien van een index van zaken- en persoonsnamen.

De historische kring houdt tot 31 augustus een intekening (www.profiel.nl) om voldoende bestellingen te verzamelen. Het boek verschijnt medio oktober 2019.

Bedrijven en ambachten

In het boek worden in alfabetische volgorde de bedrijvigheid en ambachten in alle 21 dorpen onder de loep genomen. Vervolgens gaat het boek op straatnaam en huisnummer de percelen langs, waarvan bekend is dat daar bedrijven waren en/of ambachten werden uitgeoefend.

Verder zijn enkele hoofdstukken opgenomen over specifieke vormen van bedrijvigheid, zoals financiële instelllingen en bankwezen, industriële activiteiten (melkfabriek, chichoreifabriek, strokartonfabriek), kwekerijen en tuindersbedrijven, dorscoöperaties, loonbedrijven en vlasbewerking.