Spanningen lopen hoog op rond zorgverlening in 't Olde Heem in Kloosterburen

Opnieuw is onrust ontstaan in Kloosterburen. De strijd gaat over de zorgverlening in tehuis 't Olde Heem.

Die zorg is in handen van een team bestaande uit 17 zorgmedewerkers die vallen onder vereniging Loug Hogeland. Zij besloten vorige week om de zorgverlening stop te zetten. Volgens voorzitter Sytze Rusticus is er sprake van een machtsstrijd in 't Olde Heem. ,,Wij worden fanatiek tegengewerkt door de dorpsvereniging die 't Olde Heem enkele jaren geleden overnam nadat Zonnehuisgroep Noord zich terugtrok.'' De tegenwerking komt volgens hem onder meer tot uiting in pesterijen, intimidaties, bedreiging en juridische strijd.

Spanningen

Dit zijn geen gunstige omstandigheden voor de zorgwerkers van Loug om hun werk goed uit te voeren. Onbedoeld brengt het zorgpersoneel de spanningen over op de circa veertig bewoners. ,,Mensen eten en slapen slecht, worden ziek, krijgen rustgevende medicatie voorgeschreven en voelen zich verdrietig of onveilig,'' zegt hij.

Tot begin dit jaar viel het zorgpersoneel onder de dorpscoöperatie. Nadat de teamleden eerder dit jaar ook al dreigden hun werkzaamheden stop te zetten, werd het personeel ondergebracht bij Loug.

Broodwinning

Volgens Rusticus kan het bestuur van de dorpscoöperatie het niet verteren dat Loug nu de zorg in handen heeft. ,,Meermalen kondigde de coöperatie aan dat zij de zorg van ons over wil nemen. Dat is de spreekwoordelijke druppel die de emmer bij ons doet overlopen.'' Volgens Rusticus voelen de medewerkers zich sterk betrokken bij de bewoners. ,,Omdat de situatie onhoudbaar is, hebben wij met pijn in het hart moeten besluiten te stoppen. Zo'n besluit heeft heel wat voeten in aarde. Het gaat om onze eigen broodwinning.''

'Coöperatie wil niet met ons om de tafel'

Het bestuur van Loug lichtte maandagmorgen B en W van Het Hogeland in over de situatie. In het gesprek met onder meer burgemeester Henk-Jan Bolding maakte Loug kenbaar nog een maand door te willen gaan. Tijdens het gesprek bleek volgens Rusticus dat de dorpscoöperatie weigerde aan tafel te gaan met Loug. Voorzitter Alida Cordes van de dorpscoöperatie was maandagavond niet bereikbaar voor commentaar.