Steigers, zorgconcepten en sfeervolle straten: ook deze vijf plannen krijgen subsidie van het NPG

Van de herontwikkeling van de voormalige basisschool De Wilster tot het uitbaggeren van het Kieldiep: het Nationaal Programma Groningen (NPG) geeft 2,5 miljoen euro subsidie voor vijf projecten in het aardbevingsgebied.

Sinds 2018 is er een pot met 50 miljoen euro van het Rijk beschikbaar. Hiervan is 8,5 miljoen euro voor leefbaarheidsprojecten van gemeenten in het aardbevingsgebied.

In deze subsidieronde gaat geld naar de gemeenten Het Hogeland, Loppersum en Appingedam.

Voormalige locatie basisschool De Wilster

In de gemeente Loppersum wordt bijna 250.000 euro in de herontwikkeling van de voormalige locatie van basisschool De Wilster gestoken.

De school verhuist naar het nieuwe kindcentrum in Middelstum. Op de oude locatie komt woningbouw. De gemeente wil samen met de inwoners in gesprek over de speelvoorzieningen.

Verdere ontwikkeling Stadsvisie

Appingedam krijgt nog eens 1,7 miljoen euro voor de verdere ontwikkeling van de Stadsvisie. Het totale plan van de gemeente kost 16,7 miljoen euro. Uit het NPG kreeg Appingedam al 15 miljoen euro. ,,Dus dit geld is voor het project dat wij eerder al hebben ingediend'', zegt wethouder Annalies Usmany.

De Stadsvisie bestaat uit zeven verschillende onderdelen zoals het herontwikkelen van het terrein De Eendracht, waar vroeger de Strokartonfabriek stond en de onderwijscampus.

Nieuwe steigers aan het Kieldiep

Aan het Kieldiep komen nieuwe steigers. Op die manier wil de gemeente Midden-Groningen het vaartoerisme een impuls geven. Aan het Kieldiep in Kiel-Windeweer komen vier nieuwe aanlegsteigers om het vaartoerisme een extra impuls te geven.

Het idee komt van de inwoners en ondernemers uit het dorp. De subsidie bedraagt 50.000 euro. Daarvan wordt onder meer het Kieldiep uitgebaggerd en de beschoeiing aangepakt. Om het gebied nog verder op te fleuren worden er ook bankjes geplaatst.

Zorg en sfeervolle straten

In de gemeente Het Hogeland wordt in Uithuizen een nieuw zorgconcept ontwikkeld voor mensen met een intensieve zorgvraag. Drie zorginstellingen werken samen om dit plan te realiseren. Er wordt ook gekeken van welke voorzieningen in het dorp gebruik gemaakt kan worden. Voor dit project krijgt de gemeente bijna 170.000 euro subsidie.

Een tweede project in de gemeente Het Hogeland is de herinrichting van de Oosterstraat in Warffum. Dit gebied maakt deel uit van het beschermd dorpsgezicht. De openbare ruimte moet daar zo worden ingericht dat er een andere sfeer in het dorp ontstaat. Zo moet er meer aandacht komen voor de oude historische situatie. Hiervoor ontvangt de gemeente een bijdrage van 400.000 euro.

Nieuwe ronde in oktober

De projecten starten allemaal in 2019. In oktober is er nog een ronde voor gemeenten in het aardbevingsgebied om subsidie aan te vragen voor leefbaarheidsprojecten. In mei was de eerste mogelijkheid, toen is 2,7 miljoen euro beschikbaar gesteld.