BelevenisTafel en Qwiek.up verrijken activiteitenaanbod Zonnehuis De Marne

LEENS - Spelletjes doen, liedjes luisteren, eigen foto’s en filmpjes op een groot scherm bekijken. De bewoners van Zonnehuis De Marne in Leens kunnen dit nuallemaal doen met de BelevenisTafel en Qwiek.up.

Op initiatief van de twee activiteitenbegeleiders zijn deze apparaten onlngs , dankzij giften, feestelijk in gebruik genomen in het bijzijn van bewoners, medewerkers, vrijwilligers en familie.

Dineke Mik

Dineke Mik, adviesraad gemeente Het Hogeland, hield om kwart over drie een bevlogen openingsspeech in een van de huiskamers van Zonnehuis De Marne. Na het formele deel mocht bewoonster mevrouw Rot de nieuwe BelevenisTafel onthullen, met muzikale omlijsting van accordeonist Luud Noorman en later pianist Jan Binnendijk, de man van Dineke Mik.

Beeld op de muur

Na het verwijderen van een doek verscheen de prachtige Belevenistafel. En met een druk op de knop verscheen er uit de Qwiek.up een prachtig beeld op de muur. Hiermee is de wens van activiteitenbegeleiders Annelies Duursema en Geesje Akkerman in vervulling gegaan. Iedereen kan nu met eigen ogen aanschuiven hoe deze apparaten bijdragen aan de kwaliteit van leven van de bewoners.

De aanschaf is mogelijk door financiële bijdragen van verschillende goede doelen fondsen en familie. Voor de BelevenisTafel kwam een gift van Fundatie Santheuvel Sobbe, het Nationaal Ouderenfonds via Fonds Ab Laane en familie. Voor de Qwiek Up kwam een bijdrage van Vaillantfonds en Pasman Stichting.

Belevenistafel

De Belevenistafel werd gelijk door enkele bewoners in gebruik genomen. De verrijdbare en rolstoelvriendelijke tafel met kantelbaar beeldscherm, heeft verschillende mogelijkheden. Zoals geheugenspelletjes, muziek luisteren, foto’s bekijken - waaronder veel herkenbare foto’s van Leens en omstreken – liedjes meezingen en oude films bekijken. Ook kunnen er opdrachtjes gedaan worden, bijvoorbeeld met oude spreekwoorden. Voor bezoekers is het een leuke manier om samen met de bewoners iets te ondernemen.

Annelies is erg blij met het innovatieve en interactieve apparaat. „De Belevenistafel is een welkome aanvulling op ons activiteitenaanbod. Het heeft een aanraakscherm, net als een tablet. Door deze interactieve speeltafel ontstaan er boeiende gesprekken tussen mensen. Het helpt bij het doorbreken van eenzaamheid.”

Ook Geesje is erg enthousiast. „Vanmiddag is de Belevenistafel door meneer en mevrouw De Vries uitgeprobeerd, beide woonachtig in De Marne. Het was een groot succes. Meneer wist niet van ophouden en had er veel plezier mee. De spreekwoorden vond hij erg leuk en het slepen met de plaatjes had hij snel door. Hij kwam echt in beweging. Ook de muziek van Ede Staal en foto’s van Ulrum en Leens herkende hij meteen. En dat vind ik mooi: mensen in beweging brengen, fysiek én mentaal. Al met al een hele leuke ervaring.”

Qwiek.up

De Qwiek.up is een verrijdbaar kastje dat beelden met of zonder geluid projecteert op de muur en/of plafond. „We kunnen deze makkelijk meenemen naar de kamer van de bewoners. De beelden laten we aansluiten bij de individuele wensen, bijvoorbeeld om bewoners te activeren, vermaken, stimuleren of juist rustiger te maken.“

Door slimme sensoren stelt de Qwiek.up zichzelf af waardoor het beeld altijd goed zichtbaar is. De projector wordt geleverd met belevingsgerichte modules op USB-sticks. Zoals kerst, aquarium, sterrenhemel, dieren in de wei en dolfijnen. De beelden kunnen eenvoudig aangepast worden aan de cliënt, groep en ruimte. Annelies: „We kunnen niet wachten om een mooi concert in de huiskamer te laten horen. We zijn heel benieuwd naar de reacties.”