Fotoboek over Woltersum

Woltersum - Wat houdt de Woltersummers vooral bezig? Op 22 juni om 15.30 uur is de presentatie van een bijzonder fotoboek over Woltersum tijdens het grootse feestweekeinde in het dorp aan het Eemskanaal.

Het afgelopen jaar zijn alle woningen en de meeste bewoners van Woltersum gefotografeerd door Gea Schenk en Ronnie Zeemering. Ellis Ellenbroek verzorgde negen bijzondere interviews aangevuld met bijdragen door de dorpelingen.

De dorpsgemeenschap, de bebouwing en omgeving zijn voortdurend aan veranderingen onderhevig. Woningen worden opgekocht door de NAM, het Dorpshuis is onder handen genomen, de school staat in de planning voor versterken of nieuwbouw. Voelbaar wordt hoeveel dynamiek er in het Woltersummer leven schuilt. Tijdens de foto periode van nog geen jaar zijn er kinderen geboren, bewoners gestorven, woningen verkocht en dus mensen vertrokken en zijn hun plaatsen ingenomen door anderen.

De fotografen hebben een vragenlijst met de bewoners doorgenomen. Hoe staan zij tegenover actuele thema’s als de versterking van de huizen vanwege aardbevingsschade, de herindeling bij Groningen per 1-1-2019 en de Dorpsvisie die in de maak is?

Wat blijkt is dat men elkaar de ruimte laat, respecteert, maar ook klaar staat als het nodig is. Een feest organiseren de bewoners met elkaar. De school staat bovenaan de prioriteitenlijst. Daarvoor gaan de bewoners door het vuur. Voor andere onderwerpen is de actiebereidheid soms een stuk minder. “Doorgaan, het is goed zo”, dat lijkt het motto van sommige inwoners. Anderen zetten zich spontaan in voor uiteenlopende doeleinden. Zie bijvoorbeeld de lange lijst van verenigingen in Woltersum.

Dit boek geeft op de eerste plaats een beeld van Woltersum, de bebouwing en de inwoners op foto’s gemaakt door Gea Schenk en Ronnie Zeemering. Op de schutbladen en in het boek zijn opnames te vinden die zijn gemaakt door de schoolkinderen. De Woltersummers Ingrid en René Stayen hebben een bijdrage over de recente geschiedenis van Woltersum geleverd.

Door het boek verspreid vindt men ook negen interviews vanuit verschillende invalshoeken en uitgangspunten, gemaakt door Ellis Ellenbroek. Ze heeft vooral getracht de verschillende persoonlijke karakters te schetsen die Woltersum kent. Een omschrijving van 5 kenmerkende plekken is ook geschreven: café, kerk, school, molen en dorpshuis. Deze beschrijvingen zijn grotendeels door de betrokkenen zelf geschreven, elk op een eigen wijze. De kern van het boek bestaat uit de foto’s van alle woningen binnen het dorp, voor een groot deel met de bewoners, hun huisdieren, al dan niet uitwonende kinderen en soms met een foto van een overleden partner.

Ten slotte maakt een lijst met al de verenigingen die Woltersum rijk is het boek compleet. Al bladerend en lezend in het boek valt op dat de bewoners er voor elkaar zijn als het nodig, goed zijn in het vinden van een aanleiding voor een feest en geen krimp geven in wat zwaardere periodes. Het boek wordt in het dorpshuis gepresenteerd en verkocht voor een tijdelijke prijs van 20,00 euro later wordt dat 24,00 euro.