Voorstelling Alles moet weg gebaseerd op Landgoed Oosterhouw

Leens -Theatermaakster Sanne Nouws maakt voor theaterfestival Oerol (Terschelling) voor de tweede maal een voorstelling bij theatergroep mugmetdegoudentand.

Voor Alles moet weg raakte zij geïnspireerd door het taxatierapport van de inboedel van het monumentale Oosterhouw in Leens. Ook delen van deze inboedel maken deel uit van de voorstelling, als decor.

Oosterhouw is een monumentale villa aan de Hoofdstraat in Leens. Het gebouw werd in 1868 gebouwd als woning voor de Leenster notaris Hajo Albert Spandaw (een zoon van dichter Hajo Albertus Spandaw). Het interieur is sinds die tijd niet ingrijpend gewijzigd. De toen aangebrachte schilderingen en decoraties zijn in tact gebleven. Vanwege onder meer de hoge mate van gaafheid van zowel het exterieur als het interieur is het gebouw erkend als een rijksmonument.

Bij de villa hoort een tuin, die oorspronkelijk was aangelegd als een zogenaamde landschapstuin. In de opnieuw aanlegde tuin door de bewoner van het pand, de tuinarchitect Klaas Noordhuis, zijn elementen van de oorspronkelijk tuin bewaard gebleven. Noordhuis kwam er wonen in 1989, samen met de dichter C.O. Jellema. Inmiddels wordt het landgoed bewoond en beheerd door Hans Christiaan Klasema, weduwnaar van Noordhuis.

Klasema is al jaren vormgever bij mugmetdegoudentand, maar heeft zich nu vooral toegelegd op het opruimen en onderhouden van Oosterhouw. Sanne Nouws raakte geïnspireerd door het taxatierapport dat hij van de inboedel liet opstellen. Vanuit deze lijst schreef ze de tekst voor Alles moet weg.