Provincie ondersteunt innovatief ACS Leens met 144.000 euro

LEENS - Advanced Climate Systems (ACS) uit Leens krijgt ruim 144.000 euro subsidie voor de ontwikkeling van een nieuw, innovatief softwaresysteem voor energiezuinige klimaatbeheersing.

Het snelgroeiende bedrijf bouwt computersystemen voor scholen, bedrijven en sportclubs. De software geeft inzicht in het functioneren van klimaatsystemen, zoals verwarming, airco en luchtverversing, het energiegebruik en de uitstoot van CO2. Ook kan het deze klimaatsystemen aansturen en beter laten werken.

Het nieuwe, open softwaresysteem moet geschikt zijn voor verschillende soorten klimaatsystemen. Door een optimale aansturing van deze systemen en toepassing van de nieuwste technieken kan het energiegebruik in gebouwen aanzienlijk dalen. Met de investering wil ACS koploper worden in de markt voor klimaatbeheer in gebouwen. Het bedrijf verwacht hierdoor een forse omzetgroei en minimaal tien extra banen te realiseren.

De provincie verleent de subsidie aan ACS vanuit Groningen@Work, als cofinanciering op de bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Vanuit dit fonds heeft ACS onlangs ruim 505.000 euro subsidie gekregen.

Gedeputeerde Patrick Brouns: „Verduurzaming en digitalisering zijn pijlers van het economisch beleid van de provincie. Mooi om te zien hoe deze twee samenkomen bij dit innovatieve MKB-bedrijf uit Leens. Ook ben ik blij met de extra werkgelegenheid voor ICT'ers.”

Guido Bartelink, directeur ACS: „Het verduurzamen van onze gebouwen is een grote uitdaging in het klimaatakkoord van Parijs. Met de EFRO en provinciale subsidie kunnen wij de nieuwste ICT-ontwikkelingen inzetten om installaties in gebouwen transparant en veel efficiënter te maken. We zijn er trots op om hierin vanuit Groningen een leidende rol in Europa op te bouwen.”