3600 Scouts genieten van Noordelijk Pinksterkamp

MARNEWAARD - In het Pinksterweekend hebben er ruim 3600 scouts gekampeerd in de Marnewaard. Dat gebeurde voor de 20e keer Hiermee is het kamp een van de grootste dorpen uit de nieuwe gemeente Het Hogeland geworden.

„Op dit evenement mogen we als gemeente trots zijn.” zegt raadslid Linda Visser van de gemeente Het Hogeland. Zaterdag was de opening van de 89e editie van het Noordelijk Pinksterkamp (NPK). Het kamp is Europa’s grootste jaarlijks terugkerende scoutingevenement. De deelnemers zijn vooral groepen uit Groningen, Drenthe, Friesland, Noord-Holland en de kop van Overijssel. Het kamp wordt gehouden voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar.

Zaterdagmiddag waren de deelnemers naar het centrale middenterrein gekomen om gezamenlijk het kamp te openen. „Het is hier mooi en dat het af en toe regent is helemaal niet erg,” zegt scout Menno die druk bezig is een eigen keuken te pionieren waarop zijn groep straks zelf eten moeten koken. Iedere avond wordt er door de jeugd van 11 tot 18 jaar zelf gekookt in eigen gemaakte keukens op houtvuur. Voor de jongste deelnemers en medewerkers wordt er centraal gekookt en worden er ruim 2200 maaltijden per dag geserveerd.

Na een start met een beetje regen en veel wind werd het weer steeds mooier en is er genoten van alle activiteiten, spelen, hikes en wedstrijdelementen. „Dit is mijn 16 e NPK,” vertelt Marije, stamlid uit Groningen. „Ik kijk er het hele jaar naar uit om hier te zijn. Respect, samenwerking en vooral veel plezier is wat ons hier bindt.” Op zondag zijn door de groepen hikes gelopen op en rondom het terrein waarlangs allerlei uitdagende posten stonden te wachten: hindernissen werden genomen en opdrachten vervuld. Dit alles tegen de achtergrond van een themaverhaal met eigengemaakte decors.

Maandagmiddag is er een bezoekmiddag. Deze trekt jaarlijks ongeveer 5000 bezoekers. Er kan door de bezoekers meegedaan worden aan diverse activiteiten. Het kamp wordt in het bijzijn van de bezoekers afgesloten en dan kan alles hopelijk droog worden ingepakt en opgeruimd. Aan het einde van het kamp kun je niet meer zien dat er duizenden scouts gekampeerd hebben in honderden tenten. „Het kamp is ieder jaar weer een groot succes,” laten Marcel van Loenen en Christa Bentum, voorlichters van het NPK, weten. „Jaarlijks is het een enorme organisatie om dit evenement op poten te zetten. Als je dan ziet hoeveel plezier de deelnemers beleven, dan weet je direct weer waar je het voor doet!”