De toekomst van Groningen volgens jongeren

APPINGEDAM - Vandaag was De allereerste JongerenTop van Groningen in Appingedam is vrijdag geëindigd met een optreden van Kalvijn, die de jongeren nog via een keuzemoment flink in beweging liet komen.

Ook de winnaars van de publieks- en juryprijs van de toekomstvisies van het project Goud Grunn werden bekendgemaakt. De publiekprijs ging naar Het duurzame Woldendorp over 50 jaar, van leerlingen Vera, Vera, Mark en Vera  van het Dollard College in Woldendorp. Zij kregen de meeste stemmen voor hun werkstuk met daarin veel aandacht voor duurzaamheid (windmolen, energiezuinige auto’s en zonnepanelen) en voorzieningen zoals winkels, apotheek, huisarts en zwembad.

De vakjury vond het werkstuk Tiny house van de toekomst van drie dames Romy, Sascha en Yonina van het Theda Mansholt College in Delfzijl het beste. De jury prees de veelzijdigheid: zo was er gedacht aan duurzaamheid, aardbevingsbestendigheid maar ook hergebruik van regenwater en voedsel. Out of de box gedacht, heel erg goed gedaan aldus de jury, bestaande uit Justin Richardson (onderzoeker Gronings Perspectief- RUG), Randolf Boersma (bedrijfsleider bouwbedrijf Van Wijnen) en Drewes Wildeman (sociaal ondernemer en Groninger).

De winnaarskrijgen 750 euro, bestemd voor een uitje met de klas en bovendien een wisselbeker en medaille.

Ruim 800 jongeren gingen aan de slag met hun toekomst middels creatieve workshops en gesprekken op het festivalterrein van JOT. De jongeren hebben samen ideeën en projecten bedacht voor de toekomst van hun leefomgeving, het aardbevingsgebied. Onderwerpen die eruit sprongen hadden met name te maken met milieu, meer groen, beter onderwijs, veiligheid en minder plastic.

In totaal zijn er ruim 100 ideeën bedacht. De jongeren, allemaal tussen de 11 en 18 jaar, hebben zelf gestemd op de ideeën die ze in de ochtend samen hadden bedacht. Hieruit is de top zes van onderwerpen ontstaan. Deze top zes wordt samen met jongeren concreter gemaakt en uitgevoerd. Dagvoorzitter Tako Rietveld en performer Kalvijn sloten de dag af met een ‘Ren je rot’ moment. Hierop voegden een kleine tachtig jongeren zich bij een van de onderwerpen. Hierdoor verbonden ze zich aan een onderwerp en zullen zij er mede-verantwoordelijk voor zijn dat dit verder uitgevoerd wordt.

Uit de top zes onderwerpen zijn ook concrete voorbeelden bedacht waaronder robot agenten, fietspaden waarin zonnepanelen verwerkt zijn, een jongerenlab waar oplossingen op het gebied van duurzame energie worden bedacht, meer gastlessen en clinics van bekende mensen op scholen, meer jonge docenten, meer digitaal onderwijs, een muziekstudio in het dorp en nog veel meer.

Niet alleen de aanwezige jongeren helpen bij de uitvoering van de top tien. Na de zomer kunnen ook andere jongeren uit het gebied zich melden om te helpen bij de uitvoering van de ideeën. De organisatie, JOT., hoopt zo een nog grotere groep jongeren te betrekken bij de realisatie van de top tien. De jongeren staan er niet alleen voor. De mede-mogelijkmakers (ambassadeurs) van de JongerenTop helpen hierbij.

JOT. is meer dan een organisator van een festival en laat weten dat het hier dan ook niet bij blijft. Het ultieme doel is om jongeren invloed en een stem te geven en te laten zien dát ze invloed hebben! Als stip op de horizon wil JOT. dat het over 10 jaar normaal is om jongeren te betrekken bij beleid en uitvoering binnen organisaties en bedrijven. Daarom gaan zij naast het uitvoeren van de ideeën in gesprek met alle mede-mogelijkmakers om samen te kijken hoe zij jongeren op grotere en bredere schaal kunnen betrekken in hun organisaties. Ook heeft de organisatie laten weten dat ze in 2021 graag een tweede JongerenTop willen organiseren, en dan provinciebreed.