Start bouwwerkzaamheden Feest! in Oost en West in kerk en toren in Garmerwolde

Garmerwolde - De bouwwerkzaamheden aan de kerk en toren in Garmerwolde, een van de leden van de Groninger Kerkenfamilie, worden 6 juni officieel gestart met de onthulling van het bouwbord ter plekke.

Inge Jongman, wethouder gemeente Groningen met onder andere Dorpenbeleid in haar portefeuille en Dimph Schreurs, hoofd Publiek en Educatie van Museum Catharijneconvent Utrecht nemen deze taak op zich. Aan het eind van dit jaar levert Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) dit bijzondere project: Feest! In Oost en West in Garmerwolde naar verwachting op.

Feest! In Oost en West is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een toonaangevend project van Museum Catharijneconvent dat reeds in diverse Nederlandse musea is gerealiseerd. De Stichting Oude Groninger Kerken is partner voor het noorden.

Museale locatie

Met Feest! In Oost en West realiseert de Stichting Oude Groninger Kerken een nieuwe permanente museale locatie in Garmerwolde. Het gaat ter plaatse om drie bouwdelen: de middeleeuwse kerk en toren, en een nieuw ontvangstgebouw. Het nieuwe ontvangstgebouw biedt een entree; hier is ook de museumwinkel met horeca ondergebracht. De 13e-eeuwse laatromaanse kerk krijgt een nieuwe entree. Op het kerkhof worden de contouren van het afgebroken schip van de kerk weer zichtbaar. In de kerk zijn 16e-eeuwse gewelfschilderingen van Jan van Aken. In de robuuste losstaande toren voert een nieuwe spiralende, cyclische trap langs acht interactieve, verrassende presentaties van religieuze feesten uit het christendom en de islam. Boven in de toren is een uitkijkpunt over het Groninger land.

Doel van Feest! In Oost en West is het overdragen van kennis van het immateriële erfgoed van religieuze feesten. Door Feest! In Oost en West te beleven, ontstaat meer begrip bij de bezoekers voor de wereld om hen heen; voor cultuur, cultuurhistorisch erfgoed en samenleving. De geschiedenis van feesten is kleurrijk en vol verrassingen. Rondom dit thema biedt Feest! In Oost en West presentaties, als integraal onderdeel van eeuwenoud erfgoed en nieuwe architectuur. Een plek voor kinderen en families, toeristen en recreanten. Een publiekstrekker in Noord-Nederland.

Marnix van der Scheer

Door architect Marnix van der Scheer van het bureau MX13 is een architectonisch ontwerp gemaakt voor het nieuwe ontvangstgebouw en de inbouw in de toren. Studio 212 Fahrenheit heeft de ontwerpen gemaakt voor de verbeelding van acht religieuze feesten in een moderne vormgeving. De werkzaamheden worden uitgevoerd door bouwbedrijf Boerbouw BV uit Leek.

De realisatie van Feest! In Oost en West wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincie Groningen in het kader van de regeling CIAN en de regeling Erfgoed en Ruimtelijke kwaliteit, een bijdrage vanuit de regio Groningen-Assen vanuit het programma Regionale en Innovatieve projecten, een bijdrage uit het programma Herbestemming Cultureel Erfgoed, onderdeel van het “Kansrijk Groningen” pakket welke financieel mogelijk wordt gemaakt door een bijdrage uit het Nam Leefbaarheid & Duurzaamheid Programma, bijdragen van de gemeente Ten Boer, VSBfonds, Stichting Dioraphte, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting J.B. Scholtenfonds, BPD Cultuurfonds, BNG Cultuurfonds en crowdfunding door de SOGK.