Workshops textielweekend Verhildersum

Leens - Tijdens de textieldagen Wonen en Leven met Textiel op Landgoed Verhildersum Leens zijn er workshops 1 en 2 juni, waarvoor men zich kan opgeven.

Leer bijvoorbeeld vilten om een zeepje, tassen maken of quilt een speldenkussen in de Cathedral windows techniek. Aanmelden kan via info@verhildersum.nl. Het aantal deelnemers dat mee kan doen is beperkt.

Het textielweekend Wonen en Leven met Textiel wordt al jaren op Verhildersum georganiseerd. Een selecte groep standhouders leert bezoekers de fijne kneepjes en demonstreert allerlei technieken. Oude handwerktechnieken en historisch textiel inspireren tot moderneuitwerkingen en (mode)technieken. Zaterdagmiddag 1 juni kan men modeshows van historische kostuums bijwonen, maar ook van de huidige mode.

En neem ook een kijkje bij de pronkrollen. Dit zijn lange stroken van lapjes met verschillende technieken die aan elkaar zijn gezet en zo een hele lange rol vormen. Omdat dit soort pronkrollen vaak door meisjes tijdens hun schoolperiode werd gemaakt, worden ze ook wel Souvenir de ma Jeunesse genoemd.

Het hele weekend zijn er doorlopend demonstraties van stof bedrukken, sfeer creëren, spinnen, vilten, naaldfrivolité, weven, borduren, kantklossen, een beer maken, en nog meer. Natuurlijk is er ook materiaal te koop voor diegene die thuis aan de slag wil.

In de museumboerderij zijn caraco jakken uit de 18 e eeuw te bewonderen en 19 e eeuwse kinderkleding, beide uit de uitgebreide textielcollectie van Verhildersum. Maar er zijn ook rondleidingen door de borg waarbij extra aandacht voor het textiel is. Natuurlijk wordt deze dag de inwendige mens niet vergeten.Bezoekers kunnen daarvoor terecht in het museumcafé in de boerderij of in grandcafé Schathoes.

De textieldagen op Verhildersum is 1 en 2 juni open van 10.30 tot 17.00 uur. Voor meer informatie zie www.verhildersum.nl