Toespraak Garnalenkoningin

Zoutkamp - De toespraak van de Garnalenkoningin vandaag, 23 mei.

‘Vissers, dorpsgenoten en genodigden, we staan hier vandaag op een memorabele dag. Vijftig jaar geleden werd de Lauwerszee afgesloten en hielden eb en vloed hier op te stromen.

De Lauwerszee was niet meer en de vissers van Zoutkamp raakten hun thuishaven en hun visgronden kwijt. De afsluiting van de Lauwerszee heeft mijn vissers en de dorpsgemeenschap diep geraakt. Het voelde of het hart uit ons dorp werd gerukt. Terwijl bij het afzinken van de beide laatste caissons op Lauwersoog feest werd gevierd, hingen de vlaggen in Zoutkamp halfstok en het verdriet en de boosheid sneden zo diep dat men zelfs Koningin Juliana bij haar bezoek aan ons dorp, de rug toe keerden.

Nog steeds doet de afsluiting voor verschillende vissers en dorpelingen pijn. Hiervan getuigen de vlaggen die nu halfstok hangen en de krans die ik namens mijn vissers in het water heb gegooid. Ook zal er een monument worden opgericht, dat blijvend aan de afsluiting herinnert.

Maar Zoutkamp is niet in de pijn blijven hangen. We hebben het negatieve omgebogen en kansen gegrepen. Zowel de vissers als andere ondernemers in het dorp. De vissers hebben de letters ZK op hun schepen weten te behouden en bleven, hoewel ze nu op Lauwersoog lagen, Zoutkamp zien als hun thuishaven.

Zoutkamp is met zijn verschillende garnalen verwerkende bedrijven en een garnalenafslag nog steeds het hart van de Noordzeegarnaal. Na de afsluiting van de Lauwerszee kwam in Zoutkamp het toerisme op. Het Visserijmuseum werd opgericht om de historie van ons vissersdorp te kunnen laten zien. Ook de recreatievaart en charterschepen weten Zoutkamp te vinden en voor zeilschepen is Zoutkamp een belangrijke toegangspoort naar de Waddenzee en als zodanig opgenomen in de Noordelijke Staande Mast Route.

Veel mensen komen een kijkje nemen in ons mooie dorp en de Vlaggetjesdagen met Pinksteren trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Door de opwaardering van het Rondje Lauwersmeer, waar het project Zoutkamp een deel van is, zal het toerisme in de regio nog meer een impuls krijgen. Dat biedt kansen voor ons dorp.

Ik ben ervan overtuigd dat door samenwerking met elkaar als vissers, ondernemers, burgers en gemeentebestuur we als dorp nog meer kunnen opbloeien en zie de toekomst van Zoutkamp daarmee vol vertrouwen tegemoet. Daarom laten we de vlag niet langer halfstok, maar hijsen we hem weer in top!

Maar hoe wrang dat elders in de provincie de vlaggen nu halfstok hangen vanwege de aardbevingsproblematiek. Dit is ook de reden dat burgemeester Bolding hier vandaag niet aanwezig kan zijn en daar hebben we natuurlijk begrip voor. Ik wil onze provinciegenoten die dit treft, vanaf deze plaats een hart onder de riem steken en oproepen om te blijven vechten. Dan is nu het moment om de vlag hier in Zoutkamp in top te hijsen. Ik nodig wethouder Blok uit om dat voor ons te doen.”