Edwin Velvis dirigeert Northern Voices in Kloosterkerk Ten Boer

TEN BOER - Kamerkoor Northern Voices zingt zaterdag 18 mei in de Kloosterkerk in Ten Boer.

Daarmee keert een oude bekende terug naar het dorp: dirigent Edwin Velvis groeide op in Ten Boer. “Dat wil zeggen,” relativeert hij, “we woonden echt aan de uiterste rand van het dorp, we speelden altijd op de boerderij. Ik lag vaker in de sloot dan dat ik in het dorp kwam.”

Behalve dan voor de orgellessen van Abel Haverdings, in de gereformeerde kerk. “Orgel vond ik zo’n machtig instrument. Veel mooier dan dwarsfluit of piano, zoals mijn zussen speelden.”

Dat het uiteindelijk conservatorium zang en koordirectie werd in plaats van orgel, is te danken aan een bijzonder toeval. Op vakantie in Cambridge belandde Velvis toevallig bij een van de loepzuiver zingende collegekoren die daar iedere middag de Evensong zingen. “Vind je dit mooi?” vroeg de man naast hem, een rijzige Fries. Het bleek Bouwe Dijkstra, die altijd op zoek was naar stemmen voor zijn Roder Jongenskoor. “Zing je zelf ook?” Nou, eigenlijk niet. Behalve dan vroeger, op het kinderkoor. Dat bleek voldoende basis voor een muzikale carrière die van het Roder Jongenskoor via The Gents zou leiden tot een studie schoolmuziek, zang en koordirectie aan het conservatorium in Groningen.

“Een koor klinkt nog machtiger dan een orgel,” stelt Velvis tevreden vast. Zoals bijvoorbeeld zijn Noorder Mannenkoor in Rijssen, dat met 130 zangers de ruiten flink kan laten trillen. In de Kloosterkerk hoeft men daar zaterdag niet voor te vrezen. Kamerkoor Northern Voices staat dichter bij Engelse koortraditie zoals Bouwe Dijkstra die hier introduceerde. Helderheid en transparantie staan centraal in de muziek van Rutter, Chilcott en Aston die worden uitgevoerd. Daarnaast ook lichtere muziek zoals passend bij de lente. In Passereau’s humoristische ‘Il est bel et bon’, vragen de kippen zich vertwijfeld af, wie de haan is in het huishouden waar de man, en niet de vrouw hen dagelijks voedert. Het gekakel hoor je terug in de verschillende stemmen. Verder eigentijdse muziek als ‘The Rose’ van Ola Gjeilo, en ‘You are the new day’, bekend van de King’s Singers. Eigentijds is ook het swingende ‘Cantate Domino’ van Karl Jenkins. Met Eriks Esenvalds’ ‘Salutaris Hostia’ maakt het koor een uitstapje naar de mystieke klanken uit de Baltische koortraditie.

Om weer op bekend terrein terug te keren met Fauré’s Cantique de Jean Racine. Met medewerking van pianist Henk-Doeke Odinga, zaterdag om 20.15 uur in de Kloosterkerk.

Toegang 15,- of 12,50 in de voorverkoop via: www.northernvoices.nl.