Derde plaats Edward Pechler in Lauwersmeer Marathon

BEDUM - Edward Pechlers van Loopgroep Bedum is zondag derde geworden in de Lauwersmeer Marathon.

Afgelopen weekend waren 20 atleten van de Loopgroep Bedum actief in drie hardloopevenementen. De grootste delegatie (18 hardlopers) is zondag naar Lauwersoog gegaan om deel te nemen aan de Lauwersmeer Marathon. Dit unieke evenement ter gelegendheid van 50 jaar Lauwersmeer trok meer dan 1000 deelnemers. De LB’ers kwamen uit op drie afstanden. De hoofdafstand, de hele marathon, 42.2 kilometer ging in zijn geheel rondom het Lauwersmeer. De atleten kregen met name in de tweede helft te maken met een pittige tegenwind, maar de prachtige route maakte veel goed. Atleet Edward Pechler had wat recht te zetten. In de Blaauwbekmarathon in februari liep hij verkeerd en zodoende miste hij de marathonafstand. Zijn doelstelling toen om onder de drie uur te finishen kwam niet in gevaar. Hij liep een sterke race in een constant tempo. Dit leverde hem een eindtijd op van 2:57:05, goed voor de derde plaats mannen 50 en vijfde overall. Alex Oskam kwam uit in zijn tweede hele marathon. Hij wist zich geweldig te verbeteren en zijn tijd van 3:52:15 is een kwartier sneller dan zijn debuut in november op Terschelling. Dick Huizing had na 32 kilometer te maken met lichamelijk ongemak maar hij wist toch met een keurige 3:47:20 zijn 21e hele marathon te voltooiden. Voor Mente Wiersema was het extra spannend. Na vijf jaar kwam hij weer eens uit op de hele marathon. Hij kreeg het zeker niet cadeau, maar na 4:14:30 kon hij zijn sporthorloge stilzetten.

De atleten van de halve marathon liepen de tweede helft van de hele marathon en dus grotendeels tegen de in wind in. Het werd een pittige 'halve'. Toch wist atlete Nienke Bouwman 108 seconden van haar beste tijd af te halen en kwam tot 1:52:18, goed voor de vierde plaats bij de vrouwen 40. Ze werd keurig op tempo gehouden door Cor Klomp die in voorbereiding is voor de marathon van Sneek in juni. Michel Mooiman had het zwaarder dan hij wilde. Aanvankelijk sloot hij aan bij het duo Bouwman / Klomp, maar hij moest hen toch laten gaan. Na 1:58:16 was hij terug in Lauwersoog. Greetje de Jong en Nico Salomons liepen gezamenlijk op en passeerden de finishboog in 2:11:00. Peter Pettinga begeleidde de visueel gehandicapte Hyacinth Richardson. Hij wist hem keurig na 2:11:35 over de finish te 'loodsen'.

Op de (ruime) 10 kilometer liepen de LB’ers lange tijd in een groep. Henk Schuitema en Geert Reiffers hadden zich beschikbaar gesteld als tempomakers. Beiden kwamen met Rieka Reiffers en Johanna Vroon na 1:00:17 over de finishmat. Linda Ubels wist zich met 97 seconden te verbeteren tot 1:03:02. De snelste was Erna Klomp. Ze kwam in een klein uurtje binnen: 59:22. Sander de Vries liep keurig 1:05:34.

Op zaterdag startte nieuw lid Paul van Snick in de Run van Gieten. Hij maakt veel progressie en daardoor wist hij zijn 10 kilometertijd aan te scherpen met 94 seconden tot 41:44. Ilona Kooijmans deed op zaterdag mee met een ladiesrun-sponsorloop 'Vrouwen lopen voor Vrouwen' bij Kardinge. Het was haar debuut in een hardloopevenement en ze voltooide de 5 kilometer in 35:07.