Herdenking afsluiten Lauwerszee bij Lauwersoog

LAUWERSOOG - De Stichting Vlaggetjesdag, Dorpsbelangen Zoutkamp en het Visserijmuseum houden donderdag 23 mei een herdenking ter gelegenheid van het afsluiten van de Lauwerszee bij Lauwersoog.

Het is dan precies vijftig jaar nadat het kloppende hart uit deze kleine, maar hechte kern is weggenomen. De gevolgen voor het dorp waren enorm en nog altijd is deze afsluiting een pijnlijk moment in de geschiedenis van Zoutkamp, zelfs voor de generaties die de zee nooit hebben meegemaakt.

Om 15.00 uur komt de Zoutkampervloot met de vlaggen halfstok aan en meert af aan het lange en korte hoofd. Daarna volgt de herdenkingsplechtigheid, waarbij ook een rol is weggelegd voor de Garnalenkoningin en de kinderen van Samenwerkingsschool De Zoutkamperril. Nadat de vlag van halfstok in top is gehesen, zal het achter de dijk gerealiseerde strandje met zwemplas en tribune worden geopend met een optreden van de Streetdancekids van Zoutkamp. Ook worden alle schoolkinderen getrakteerd op een ijsje. Vervolgens zal de vloot met de vlaggen in top door de sluis Zoutkamp binnenvaren. Het Visserijmuseum dan vrij toegankelijk om de expositie over de afsluiting te bekijken.

Vijftig jaar later wil het dorp deze gebeurtenis graag markeren met een monument. De realisatie hiervan is echter financieel nog niet geregeld. Voor de herdenkingsplechtigheid is niemand minder dan Koning Willem Alexander is uitgenodigd.

Ter gelegenheid van de afsluiting was destijds Koningin Juliana in het dorp aanwezig, maar de Zoutkampers keerden haar massaal de rug toe. Voor de herdenking vijftig jaar later heeft Zoutkamp Koning Willem Alexander uitgenodigd om dit weer goed te maken.

Zoutkamp wil niet de pijn van de afsluiting benadrukken, maar ook vieren dat het negatieve langzaam maar zekeris omgebogen naar het bruisende dorp van nu. Nadat eerst de vlaggen, net als vijftig jaar geleden, halfstok zullen hangen, zullen ze, na aankomst van de vloot om 15.00 uur, de Zoutkamper vlag in top hangen.