33 e Winsumer Wierdentocht

Winsum - Het is zaterdag 11 mei weer zover. De 33e editie van de Winsumer Wierdentocht. Het evenement wordt georganiseerd door TFC Winsum.

Er kan gestart worden voor afstanden over 150, 100 en 55 kilometer. De route is volledig bepijld en door de landelijke organisatie voor toerfietsers, de NTFU, in sinds 2017 gekwalificeerd als extra goed geregeld. Hetgeen een waarborg is voor een goed georganiseerde en verzorgde tocht.

Na het deelnemersrecord in 2017 met 835 deelnemers is de organisatie door gegaan om het evenement verder te verbeteren. Ondanks het iets mindere weer in 2018 kwamen zo’n 800 deelnemers naar Winsum. De conclusie is dan ook dat de tocht staat en jaarlijks kan rekenen op de nodige belangstelling. Vorig jaar stond voor het eerst een feesttent op het Boogplein. Dat is dit jaar verder verbeterd. Het centrum van Winsum is zaterdag 11 mei overigens gewoon toegankelijk voor alle verkeer.

Na afloop een gezellige wielersfeer creëren met muziek, eten en drinken dat is wat de organisatie voor ogen heeft. Net als vorig jaar kunnen deelnemers met iets te strakke kuiten zich op een massagetafel even onder handen kunnen laten nemen om het ergste melkzuur vast te laten wegmasseren. Daarnaast krijgen alle deelnemers een specifieke stempelkaart mee voor onderweg. Met deze gestempelde kaart krijgt een deelnemer na afloop, dat is nieuw dit jaar, een speciale medaille. Ontworpen door kunstschilder Gertjan Scholte-Albers uit Winsum.

De Winsumer Wierdentocht brengt deelnemers naast het overwinnen van de vele voor Groningen zo karakteristieke wierden bijvoorbeeld het Nationaal Landschap Middag-Humsterland. Vandaar gaat het naar het Reitdiepdal, waar deelnemers rijdend langs de oevers van het Reitdiep het eeuwenoude vissersplaatsje Zoutkamp al kunnen zien liggen.

Maar ook het Hogeland wordt niet vergeten en de kilometervreters van de 150 kilometertocht hebben het geluk om door Leermens te rijden. . Kortom, deze klassieker biedt voor elk wat wils en zal de deelnemers na de finish met leuk aandenken en een voldaan gevoel huiswaarts laten gaan.

De start is bij Marenland Recreatie, Winsumerdiep 6 in Winsum. Hier kan vanaf 8.00 uur gestart worden voor de 150 en de 100 kilometer. Vanaf 9.00 uur kunnen de liefhebbers voor de 55 kilometer vertrekken. De inschrijving sluit om 10.00 uur, Meer informatie is te vinden op www.winsumerwierdentocht.nl .