Klaverbladwandeling Zandeweer

Zandeweer - Er kan zaterdag 11 mei voor de tweede keer het Klaverblad van Zandeweer worden gelopen.

De wandelaars kunnen kiezen uit 4 afstanden. De 40 kilometer kan starten tussen 07.00 en 08.00 uur , de 30 tussen 08.00 en 10.00 uur, de 20 tussen 09.00 en 12.00 uur en de 10 kilometer tusen 10 en 14 uur.

Onderweg valt er ook nog wat te beleven. Zo is de net versterkte villa Barmerhoek in Doodstil te bezichtigen.

Het eerste klaverblad, georganiseerd door IJsclub Vooruit samen met de dorpsverenigingen van Doodstil en Eppenhuizen, is al weer een jaar geleden gelopen. IJsclubvoorzitter Roelof Wever: ‘Vorig jaar was het een evenement in het kader van Adieu Eemsmond. Van een ‘kale’ wandeling kon dus geen sprake zijn. Het moest meer zijn dan alleen maar wandelen. Dus waren er verrassende extra’s onderweg. Zowel de wandelaars als wij hebben veel plezier beleeft aan die dag en daar willen we dit jaar graag een vervolg aan geven’.

Overstekende koeien

Inmiddels is alles voorbereid en zijn de routes uitgezet met oog voor detail en verrassing. Naast de gebruikelijke paden moet pas ingezaaid land over gestoken worden, wordt een rondje over het terrein van dorpsboerderij Zandeweer gemaakt en moet er mogelijk zelfs even gewacht worden op ‘overstekende koeien met voorrang’.

Zeker een bijzonder intermezzo is de opvallende en net versterkte villa Barmerhoek in Doodstil. De poort van de voormalige burgemeesterswoning is 11 mei open. Het rijksmonument kenmerkt zich door haar art nouveau en chaletstijlkenmerken. De stichting Groningen Landschap zorgt voor herstel en behoud van deze villa. Roelof Wever: Bewonder de villa en neem gerust tijd voor een korte pauze. In het bijbehorende koetshuis staat de ‘kouk en zopie’ klaar.

Vreemde figuren

Bovendien komen de wandelaars onderweg ook nog wat vreemde figuren tegen. Leden van Theatergroep Opnieuw lopen hier en daar een stukje mee en voegen op geheel eigen wijze een extra dimensie toe. Er is meer, zo zegt de voorzitter, maar kom dat vooral zelf meemaken. Overigens zijn ook niet-wandelaars van harte welkom om even langs te komen.

Een klaverblad wordt gevormd door 4 routes van rond de 10 kilometer. Deelnemers kunnen zelf bepalen of ze 10, 20, 30 of 40 kilometer willen lopen. De start is aan de Noorderweg bij het IJspaleis van IJsclub Vooruit. Na elke route komt men weer langs het IJspaleis en kan men even pauzeren. Zie voor meer informatie de advertentie verderop in deze krant.