Historicus Femke Knoop over Roosje Vos en de strijd voor vrouwenkiesrecht

Winsum -Stichting Een Joodse Erfenis houdt zondagmiddag 12 mei in samenwerking met Stichting Behoud Synagoge Winsum de Eerste N.A. de Vrieslezing (de lezing op 31 maart kwam te vervallen).

Vele jaren stond de voormalige synagoge in Winsum bekend als het N.A. de Vriesgebouw; genoemd naar Nathan Albert (Nardus) de Vries (1878-1924), geboren in een joods gezin in Winsum. Nardus werd een gedreven S.D.A.P. politicus en werd na zijn verhuizing lid van de gemeenteraad en wethouder in Groningen en later lid en gedeputeerde van de Provinciale Staten.

Ook de echtgenote van Nardus, Agnes de Vries-Bruins (1874-1957), was een gedreven S.D.A.P. politicus. Op 8 maart (internationale vrouwendag) werd bekend dat Agnes als een van de 50 vrouwen een plaats heeft gekregen in de Groninger Vrouwengalerij evenals vakbondsleidster en politica Roosje Vos (1860-1932). Beide vrouwen hebben verder gemeen dat ze in 1919 werden geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten en dat ze kinderloos bleven. Ook Roosje Vos werd net als Nardus de Vries geboren in een joods gezin, maar dan in Amsterdam.

Spreker Femke Knoop zal in het eerste deel van de lezing een algemeen verhaal vertellen over de strijd voor vrouwenkiesrecht, om vervolgens in het tweede deel (na de pauze) dieper in te gaan op de rol die Roosje Vos speelde bij de strijd voor vrouwenkiesrecht.

Femke Knoop is een freelance historicus met een passie voor musea, modegeschiedenis en material culture. Recentelijk verscheen haar boek over het Amsterdamse modehuis Hirsch & Cie (1882-1976). Tijdens haar onderzoek stuitte ze op naaisters die aanvankelijk actief waren binnen de naaistersvakbond, maar later ook actief werden binnen de SDAP en de vrouwenkiesrechtbeweging. Eén van hen was Roosje Vos.

De locatie van de lezing is de voormalige synagoge, Schoolstraat 24 in Winsum. Aanvang 15.00 uur, entree 7,50 (inclusief koffie/thee/drankje). Reserveren wordt aanbevolen en kan via info@sjoelplein.nl. Meer informatie is te vinden op: www.sjoelplein.nl