Geen gezondheidsrisico’s voor gebruikers Scherphorn

Uithuizermeeden - De gebruikers van sporthal Scherphorn in Uithuizermeeden hebben geen gezondheidsrisico’s gelopen door het aanwezige asbest. Dat is gebleken uit onderzoek dat de gemeente Het Hogeland in de hal heeft laten uitvoeren. De hal kan weer worden gebruikt.

De hal werd eerder deze maand gesloten omdat in de luchtbehandelingsinstallatie asbest werd aangetroffen. Dat gebeurde op advies van een gespecialiseerd bureau. De gemeente heeft onlangs laten onderzoeken of er via de luchtbehandelingsinstallatie asbestdeeltjes in de lucht zijn terecht gekomen. Het onderzoeksbureau heeft de kwaliteit van de lucht op verschillende plaatsen in de hal onderzocht. In de genomen luchtmonster is geen asbest aangetroffen.

Uit een inventarisatie is verder gebleken dat er in de hal, die uit 1980 stamt, op verschillende plaatsen asbest is verwerkt. Dit levert geen risico’s op. Het bedrijf adviseert de gemeente wel het asbest te saneren. De gemeente Het Hogeland volgt dit advies op; in de komende zomervakantie wordt het nu bekende asbest gesaneerd.

De gebruikers van de hal, waaronder twee basisscholen, zijn inmiddels door de gemeente geïnformeerd dat Scherphorn weer zonder problemen kan worden gebruikt.