Campagne Houd de lijn vrij! in stationsgebied Delfzijl

DELFZIJL - Mensen met een visuele beperking in Nederland hebben de afgelopen week breed aandacht gevraagd. voor het vrij houden van geleidelijnen, met Houd de lijn vrij!

Woensdag werd er campagne gevoerd in Uithuizen en zaterdag op het nieuwe stationsplein in Delfzijl. In de havenstad was het Toegankelijkheidsteam Delfzijl-Hogeland aanwezig om, samen met belangengroepen als de Oogvereniging , Visio en Bartimeus, passanten te wijzen op het belang van het vrij houden van geleidelijnen. Wethouder Meindert Joostens legde als starthandeling een sticker met de tekst: Houd de lijn vrij!

Blinden en slechtzienden willen veilig over straat kunnen. De geribbelde tegels op de grond, die lijnen vormen op straat en stations zijn voor hen van groot belang. Mensen met een visuele beperking maken gebruik van deze geleidelijnen om in de openbare ruimte veilig hun weg te vinden. Zij volgen de lijnen door met hun taststok en voeten de ribbels te voelen . Helaas weten veel ziende mensen niet waar de geleidelijnen voor dienen. Met als gevolg dat er regelmatig obstakels op staan. Dat levert lastige en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers.

Wanneer er obstakels op de geleidelijn staan , zoals fietsen, koffers, reclameborden, of mensen, levert dat veel hinder en zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruiker. Over straat lopen zonder goed zicht is al lastig genoeg en word op deze manier onnodig, uiteraard onbedoeld, extra moeilijk gemaakt . De boodschap luidt dan ook: Houd de lijn vrij!

Het is het tweede jaar dat er een landelijke campagne wordt gevoerd. Vorig jaar gebeurde dat succesvol voor het eerst in de grote steden. Dit jaar zijn acties gevoerd in 23 gemeenten.