MSC Zoe kunstwerk wordt onthuld in Pieterburen

Pieterburen - Er zal 20 april een kunstwerk van Maria Koijck naar aanleiding van de ecologische ramp met de MSC Zoe worden onthuld bij Zeehondencentrum Pieterburen.

Het kunstwerk is het symbool voor al het plastic afval dat in de nasleep van het verlies van 345 containers vrij kwam in zee. Het zeehondencentrum opent er een expositie bij ter ere van de vele vrijwilligers die vanaf het eerste moment klaar stonden om de rotzooi op te ruimen.

Zoe de Ponie

De ecologische ramp die de overboord geslagen containers van de MSC Zoe veroorzaakten in de Waddenzee is door Maria Koijck verbeeld in een enorm kunstwerk. Op 20 april zal dit kunstwerk onthuld worden bij het Zeehondencentrum Pieterburen door de laatste hand er aan te leggen met behulp van vrijwilligers die zich ook tijdens het schoonmaken van het afval van de containers hebben ingezet. De inspiratie van het kunstwerk kwam voort uit de duizenden My Little Pony’s die de stranden van Terschelling bezaaiden. Dit paard is dan ook toepasselijk “Zoe de Ponie” gedoopt.

Stal

Het Zeehondencentrum heeft daarnaast een symbolische “stal” voor het paard gemaakt waarin de gevolgen van de ramp duidelijk zichtbaar zijn. Duizenden objecten die als gevolg van de ramp opgeruimd moesten worden zijn er te zien. Bovendien is het een eerbetoon aan de duizenden vrijwilligers die zich inspanden om de kustlijn zo snel mogelijk weer schoon te krijgen.

Om 13.00 zal de opening plaatsvinden en gevolgd worden door een middagprogramma voor jong en oud. De opening wordt mede mogelijk gemaakt door Groningen Schoon Dankzij Mij van Stadsbeheer gemeente Groningen met de MilieuStewards. Dit initiatief heeft ook tijdens de opruimacties nauw samengewerkt met het Zeehondencentrum.