Vier ELV-kamers voor Hunsingoheerd

UITHUIZEN - In woonzorgcomplex Hunsingoheerd in Uithuizen zijn donderdag vier ELV-kamers in gebruik genomen. Bestuurssecretaris Henk Nijmeijer verrichtte de officiële opening door een lint in de deurpost van één van de kamers door te knippen.

Deze EersteLijns Verblijfkamers zijn een welkome aanvulling, vertelt locatiemanager Mariëlle Westerhof. „Er is heel veel vraag naar. Ze zijn bedoeld voor mensen die na een ziekenhuisopname nog niet direct naar huis kunnen. Bij voorbeeld na een heupfractuur. Dan kunnen ze hier gedurende het begin van het revalidatieproject verblijven. Verder worden de ruimtes ook gebruikt voor palliatieve zorg. Het voordeel is dat wij de zorg en verpleging hier direct bij de hand hebben. De ELV-kamers kunnen ook om andere redenen worden gebruikt. Je kunt dan denken aan een situatie dat een mantelverzorger overbelast is geraakt en bijvoorbeeld door rugklachten of psychische klachten de zorg een tijdje niet aankan.”

De door facilitair manager Marjan Weidgraaf fraai ingerichte kamers, met keuken, grote douche en huiskamer, staan in een soort unit bij elkaar, vlak bij de receptie. Er kunnen nog twee extra ruimtes bij worden gerealiseerd. „Daar wachten we nog even mee,” zegt Westerhof. „Dat hangt van het succes af. We gaan eerst kijken hoe het loopt. We kunnen de ELV-kamers nu nog aan met verpleegkundigen en verzorgenden uit ons huidige team. Als het wordt uitgebreid, gaan we er waarschijnlijk een apart team op zetten. Verpleegkundigen en verzorgenden die dat als een uitdaging zien, kunnen zich alvast melden. Want die kant zal het uiteindelijk wel opgaan.”

Bij de totstandkoming is er nauw samengewerkt met huisarts Reimert en huisartsenpraktijk De Pool. Cliënten en patiënten worden doorverwezen naar de ELV-kamers in Uithuizen via bemiddeling door ZorgnaZorg in Ten Boer. „Dat gebeurt allemaal digitaal,” legt Westerhof uit. „Als hier een kamer bezet is, weten ze dat daar meteen. En ze hebben er op die manier ook zicht op als er een kamer vrij is.”

Hunsingoheerd valt onder Noorderzorg dat ook ouderenzorg biedt in het Van Julsingha in Delfzijl en De Mieden in Uithuizermeeden. De Mieden heeft sinds vorig jaar de beschikking over twee ELV-kamers en in Delfzijl is er een unit met tien ELV-kamers.