Kunstexpositie verpleeghuis de Twaalf Hoven

Winsum - Vanaf vrijdag 12 april zal er in Verpleeghuis de Twaalf Hoven een nieuwe kunstexpositie te zien zijn. In de gangen komen werken te hangen van Suus Kooi en Rob Bernhardt. In de vitrines zullen objecten van keramiek van Wil van Donselaar te zien zijn.

Suus Kooi is tot op hoge leeftijd productief geweest in het werken met keramiek. Door de ziekte van Alzheimer ging dat op een bepaald moment niet meer. Toen ze in een verzorgingstehuis kwam te wonen, is ze gaan schilderen. Onder leiding van Kor Feringa, een gepassioneerd amateurschilder, heeft ze vier jaar lang wekelijks gewerkt. Kor droeg dan een idee aan, meestal in de vorm van een foto van een bekende Nederlander, een bestaand schilderij of een object. Hij gaf verf of inkt. Hij stuurde bij, als het nodig was. Maar verder liet hij Suus op haar eigen manier schilderen.

Alzheimer

Zo ontstond een collectie teken- en schilderwerk, waaraan te zien is dat de Alzheimer steeds meer greep kreeg op haar brein. Gaandeweg liet Suus Kooi noodgedwongen de werkelijkheid los, verdwenen er details, verdween ook het verhaal, de samenhang uit bijvoorbeeld een gezicht. Maar tegelijkertijd kwam er een grote expressieve vrijheid voor in de plaats. Nu wordt haar werk voor het eerst getoond in een expositie. En dat stelt de kijker in staat om te volgen welke invloed de ziekte van Alzheimer in vier jaar tijd heeft gehad op het schilderwerk van een vrouw die haar leven lang getekend, geschilderd en gebeeldhouwd heeft.

Voor Rob Bernhardt is schilderen hobbymatig en figuratief. De onderwerpen zijn divers: landschappen, mensen, dieren, stillevens. Hij schildert gewoon voor zichzelf. Ondanks dat is er inmiddels tot zijn verwondering bij diverse mensen toch een schilderij van hem aan de wand beland. Dat zijn schilderijen in De Twaalf Hoven terecht zijn gekomen, is ook al min of meer toevallig.

Gewassen inkt

De weg naar het schilderen begon voor Rob met tekenen met potlood of pen en werken met gewassen inkt, alles zwart-wit. Daarna is hij op zoek gegaan naar kleur via aquarelleren en werken met pastelkrijt. Uiteindelijk heeft Rob zijn draai gevonden in het schilderen met acrylverf.

Rob verzamelt her en der afbeeldingen die hem aanspreken vanwege het onderwerp, vanwege kleur of compositie of vanwege het gevoel dat een beeld oproept. Dan is het vervolgens kijken of hij er iets mee kan. En vooral kijken of hij dat ook voor elkaar krijgt. Want daar gaat het voor Rob om: kijken hoe ver hij komt. De laatste jaren schildert Rob met begeleiding van Fokko Rijkens in Roderwolde. Daar is hij flink verder gekomen; het lukt hem steeds beter om voor elkaar te krijgen wat hij wil bereiken.

Wil van Donselaar

Wil van Donselaar woont sinds 2006 in Groningen, dichtbij het Lauwersmeer. De rust en de stilte, de altijd wisselende wolkenluchten, het heldere licht, de vogels, inspireren haar telkens opnieuw. In Den Haag, waar Wil is geboren, zag zij op de basisschool een pottenbakker aan het werk. Dat vond Wil een heel bijzondere belevenis. Toch duurde het nog tot haar 30 ste levens jaar voordat zij zelf achter de draaischijf zou zitten. Zij werd toen onmiddellijk door het kleivirus gegrepen.

Omdat Wil alle technieken van het werken met klei wilde leren kennen heeft ze de opleiding Keramische Technieken in Gouda gevolgd. De eerste jaren tijdens de opleiding en daarna, was voor haar het draaien het meest fascinerend, maar langzamerhand kwam er een verschuiving naar het handvormen. Daarmee kreeg Wil meer ruimte voor persoonlijke expressie. In deze expositie toont Wil handgevormde keramiek, waaronder sieraden. De expositie wordt geopend om 15.00 uur in de kapschuur van de Twaalfhoven en zal 3 maanden lang te zien zijn.