The Shape of Water bij Filmhuis Winsum

WINSUM

Filmhuis Winsum presenteert vrijdag 2 november om 20.30 uur The Shape of Water in de Synagoge Winsum.

The Shape of Water (VS, 2017, 123min) is een film van regisseur Guilermo del Toro en speelt zich af in de jaren '60, het Amerika tijdens de Koude Oorlog. In een uiterst geheim overheidslaboratorium wordt een amfibie-achtig wezen door onderzoekers gevangen gehouden.

De eenzame, zwijgzame Elisa (gespeeld door Sally Hawkins) werkt in dit laboratorium als schoonmaakster. Hoewel ze een paar goede vrienden heeft, waaronder collega Zelda (Octavia Spencer) en buurman Giles (Richard Jenkins), is haar leven onopvallend en saai. Daar komt verandering in als zij een non-verbale relatie krijgt met dit gevangen gehouden wezen.

Del Toro heeft er er een ingenieus verhaal van gemaakt. Hij weet met veel intelligentie een fantasie/romantische film te plaatsen in de krampachtige jaren zestig. Een periode waarin de Russen de vijand waren, er neergekeken werd op de zwarte gemeenschap en er een taboe rustte op homoseksualiteit. Al deze elementen komen op subtiele wijze naar voren en versterken de bijzondere band die Elisa en het waterwezen ontwikkelen. Del Toro laat veel over aan de verbeeldingskracht van het publiek. De film won De Gouden Leeuw in Venetië.