Lezing Rottumeroog

WEHE-DEN HOORN

Ties Groenewold van het Oorlogsmuseum in Middelstum houdt donderdag 18 oktober om 20.00 uur een openbare lezing over Rottumeroog tijdens de Tweede Wereldoorlog in Wehe-den Hoorn.

De lezing wordt georganiseerd door de Vereniging Historische Kring De Marne in Café-restaurant Hoornster Til. In 2015 vond Ties Groenewold op een veiling een origineel fotoalbum van de Duitse luchtdoelbatterij op Rottumeroog. Niet veel later vond hij enkele (digitale) archiefzaken betreffende Rottumeroog in de periode 1939-1945. Deze twee gebeurtenissen vormden de aanleiding om bezig te gaan met het schrijven van een boek over het eilandje in oorlogstijd, bezien vanuit Duits perspectief. Terwijl Ties hiermee bezig was, leerde hij steeds meer mensen kennen die ieder een puzzelstukje hadden voor dit onbekende verhaal.

In de lezing zal vooral de periode 1940 uitgebreid aan de orde komen, omdat hier het meeste materiaal van voorhanden is. Ties Groenewold zal vertellen over de inval op Rottumeroog vanuit Borkum op 10 mei 1940, over de opbouw en ondergang van de zware Kriegsmarine luchtdoelbatterij ‘Batterie Rottum’ in 1940, de aanwezigheid van de Luftwaffe op het eiland en vanaf 1941 waren er drie kleine stellingen van de Duitse marine. Tot slot wordt nog ingegaan op de bevrijding en de nasleep daarvan.