Kunstdagen met veel gasten in Den Andel

DEN ANDEL

De jubilerende Kunstgroep Het Hoogeland houdt in de weekenden van 20 en 21 en 27 en 28 oktober de negende editie van de Kunstdagen Den Andel.

Daarin laten zij aan de buitenwereld zien wat er door het jaar heen aan kunst wordt bedacht en gemaakt. Dit jaar is het bijzonder dat de groep tien jaar bestaat, volgend jaar is er een groots jubileum met de tiende editie.

Vast onderdeel van de Kunstdagen is dat kunstenaars van buiten Den Andel worden gevraagd deel te nemen aan het evenement. Zo toont grafisch kunstenaar Piet Zegveld zijn ‘vierkanten’ op het adres van mede-Kunstgroep-oprichter Koen van der Velden. Anjet van Linge, beeldhouwster en sinds anderhalf jaar woonachtig en actief in Den Andel, nodigt Diane Frenay uit. “Diane kijkt en dan ziet ze wat jij en ik misschien niet zien. Strandgeesten bijvoorbeeld”. Strakke lijnen en sobere vormgeving, dat is wat Bram van Huis, edelsmid in Den Andel, aantrekt in het werk van Paul en Hèlen Meek. “De fotograaf danst met de meubelmaker”, onder dit motto presenteren zij hun samenwerking.

Klaske van Wijk haalt keramiste Loes van Dam in huis. “Haar pure werken van –soms ongebakken- klei zullen een mooie combi vormen met mijn schilderijen”.

Al 40 jaar is beeldhouwer Eddy Roos bezig met zijn beeldentuinproject op Borg Verhildersum in Leens. Filmmaker Jos Hoes is gefascineerd door het doorzettingsvermogen van deze gerenommeerde kunstenaar en maakt een documentaire over hem. Tijdens de Kunstdagen Den Andel is een combinatie van zijn filmfragmenten en beeldhouwwerk van Roos te zien.

Marc de Groot nodigt Annemarie van der Vlist uit. Zij schildert naast landschappen vaak schelpen, bloemen, zaden en planten, onderwerpen die in de kunst van Marc ook een belangrijke rol spelen.

Dick Guillot beeldend kunstenaar/dichter, exposeert ingelijste gedichten op eigen foto’s, afgewisseld met zeefdrukken en collages. Dat doet hij in de Holm (H’andel), waar ook koffie en thee te krijgen is. Dick haalt ook de dichters Paul Borggreve, Laura Mijnders, Leontine Wachter en John Zwart naar Den Andel, waarmee hij op 21 oktober een voorstelling geeft in de kerk, met muzikale omlijsting van duo VrijJazzie.

Dorpsgastkunstenaar is Martien van Rooijen met glasobjecten. De leden van de Kunstgroep exposeren zelf natuurlijk ook. De kunstdagen zijn steeds van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer info: www.kunstgroephethoogeland.nl