Monnikenwerk, kunst in vier kerken

SAAXUMHUIZEN

In de periode van 18 juli tot en met 22 augustus vindt de eerste editie van het project Monnikenwerk plaats. In de sobere ruimte van vier middeleeuwse kerken werken vijf kunstenaars zes woensdagen aan hun monnikenwerk - kunst, die soms raakt aan iets dat groter is dan wij.

Aan het einde van de werkdag zijn bezoekers van 17.00 tot 20.00 uur welkom om kerk en kunst te ervaren in de kerken van Westernieland, Den Andel, Saaxumhuizen en Eenrum. Dat kan op de woensdagen 18 en 25 juli en 1, 8, 15 en 22 augustus.

Ina Fekken (kerk Den Andel) heeft een sterke relatie met de Groninger kerken, en maakte al eerder in verschillende kerken papier-installaties die de impact van de gaswinningsproblematiek verkennen. Flos Pol (Westernieland) is ook een nieuwe Groninger die schildert vanuit haar verbondenheid met de natuur, en cycli van groei, bloei en vergankelijkheid. Zij is “nieuwsgierig wat dat gaat doen met me in zo’n verstilde ruimte. Het is echt een prachtig kerkje. Ik was ontroerd toen ik het zag”. Marc de Groot (Saaxumhuizen) werkt met kleine dingen die we vaak over het hoofd zien, zoals bijvoorbeeld zuringzaden. Van 10.000 zaden een collage maken is met recht monnikenwerk. Mariska Boekhorst (Den Andel) is een geboren Groninger, die in haar gevoelscomposities op zoek is naar de invloed van het toeval. Anjet van Linge (Eenrum) zoekt verstilling in haar werk, een zien wat er al is, en daar dan slag voor slag aandacht voor vragen.

Initiatiefnemers Marc de Groot en Anjet van Linge verhuisden in de zomer van 2017 van Warmond naar het Hogeland, aangetrokken door de ruimte, het licht en de lucht. Als je in hun weiland op de juiste plek gaat staan kun je drie kerktorens zien. De schoonheid van de Groninger kerkjes, veelal zonder opsmuk, inspireerde hen.

In deze eerste editie hopen de deelnemers samen met bezoekers te ontdekken waartoe de bezonken sacrale ruimte van een kerk uitnodigt.

Er is een mooie fietsroute uitgestippeld van ongeveer 15 km die door het Groninger Hogeland langs de vier kerken voert.

Meer informatie op: http://www.monnikenwerk.nu en www.kerkinhetdorp.nl