Waddenspeelplaats Zeehondencentrum Pieterburen geopend

PIETERBUREN

Vandaag zijn de Waddenspeelplaats en Waddentuin in Zeehondencentrum Pieterburen officieel geopend.

Na maanden van voorbereidingen zijn er op het terrein van het centrum een unieke natuurlijke speelplaats met ‘eb en vloed’ effect en een tuin met flora uit het oorspronkelijke Groningse landschap gerealiseerd.

De Waddenspeelplaats is ontwikkeld als onderdeel van het project "Natuurlijk Pieterburen", waar ook de school "De Getijden" in Pieterburen deel van uitmaakt. Daarom mochten de kinderen deze natuurlijke speelplaats openen. Vanaf Koningsdag hebben alle bezoekers van het Zeehondencentrum toegang tot de tuin en speelplek.

De Waddentuin heeft de oorspronkelijke planten van het Groninger land met rietkragen, een kleine speltakker en een grote variatie aan bloemen en planten. De groei van de eerste pioniersgewassen van de Waddentuin ven de ontwikkeling hiervan is mooi te volgen door bezoekers.

De Waddenspeelplaats is een unieke natuurlijke speelplaats waar kinderen kunnen spelen met water en zand. In dit mini Waddengebied zijn kleine geulen en eilandjes gegraven en wordt eb en vloed nagebootst. Lekker spelen in het water en vies worden mag!. Naast de Waddenspeelplaats is het zomerpaviljoen met een winkel en terras. Hier kan men een hapje en drankje halen met uitzicht op het nieuwe landschap.

Met de ontwikkeling deze gebieden wil het Zeehondencentrum haar bezoekers kennis laten maken met de waarde van Werelderfgoed Waddenzee, wat uiteindelijk het natuurlijke leefgebied is van de zeehond.

Het idee voor de Waddenspeelplaats werd geboren toen op het terrein van het centrum tekenen van een oude priel werden waargenomen. Het herstellen van de priel, als onderdeel van "Lijnen in het Landschap" en het aanleggen van een natuurlijke oever door Waterschap Noorderzijlvest waren de basis voor de contouren van de tuin en de natuurlijk speelplaats.

Tegelijk met het openen van de waddenspeelplaats wordt de Wadpas geïntroduceerd. Deze pas is een jaarkaart waarmee bezoekers voor 35 Euro met het hele gezin naar binnen mogen.

Het project is mogelijk gemaakt door Kansrijk Groningen, met ondersteuning van Landschapsbeheer Groningen, Provincie Groningen en gemeente De Marne. Het geheel is ontworpen door Heilien Tonckens en de uitvoering is grotendeels gedaan door Beukema Grondwerken.