Wandeltocht wilde dieren door Winsum naar Zeehondencentrum

PIETERBUREN

Ecoondernemer Chris Slappendel loopt in honderd dagen tweeduizend kilometer door Nederlanddoet om aandacht te vragen en geld te verdienen voor de bescherming van natuur en wilde dieren.

Zaterdag wandelt hij vanaf Groningen via Winsum naar het Zeehondencentrum Pieterburen. Het is voor het eerst dat iemand te voet alle nationale parken en zo’n honderd natuurgebieden aandoet. Slappendel startte op 15 mei in Rotterdam en doet maandag het NatuurDoePark Insektenwereld en Lauwersoog aan.

Slappendel bezoekt in honderd dagen alle nationale parken en zo’n honderd natuurgebieden in alle twaalf provinciën. Ook deed hij België aan. Onderweg praat Slappendel onder meer met ondernemers, bekende Nederlanders en ‘gewone’ mensen. Tijdens zijn voettocht brengt hij onder andere via iconsofnature.com verslag uit.

Met de Icons of Nature-tour wil Slappendel bereiken dat het bedrijfsleven de verantwoordelijkheid oppakt voor natuur en wilde dieren. En dat is volgens de initiatiefnemer hard nodig. Zo wordt 1 op de 2 schildpadden bedreigd en 1 op de 4 zoogdieren, zoals olifanten, tijgers en neushoorns. Van de vogels wordt 1 op de 8 bedreigd.

Om geld te verdienen voor de bescherming van natuur en wilde dieren, introduceerde Slappendel eerder deze maand het schoonste T-shirt ter wereld. Het schoonste shirt kost tien euro en is te bestellen via iconsofnature.com. Via de crowdfundingsactie zijn inmiddels bijna 1.500 T-shirts verkocht. Na 50.000 stuks gaan de productiekosten omlaag. De winst die dan overblijft, wordt volledig besteed aan het beschermen van wilde dieren.

“Het shirt wordt – anders dan bij een ‘gewoon’ shirt – gemaakt met respect voor boeren, arbeiders en het milieu. Fast fashion heeft ervoor gezorgd dat kleding meer en meer een wegwerpvoorwerp is”, zegt Slappendel. “De kosten zijn laag, maar de prijs die we ervoor betalen is hoog: kinderarbeid, slavernij en op grote schaal milieuverontreiniging.”

Drie jaar geleden maakte Slappendel een soortgelijke toer door Azië. Gedurende zes maanden bezocht hij 24 landen waar tijgers ooit tijgers hebben geleefd of nog steeds leven. Ook daar sprak hij met ondernemers, NGO’s, vertegenwoordigers van overheden en burgers over manieren om wildlife conservatie effectiever te krijgen.

“Tijdens mijn reis door Azië heb ik gezien wat er gebeurt met dieren die met uitsterven worden bedreigd. Stroperij, door boeren aangestoken bosbranden, corrupte overheden en dieren in gevangenschap. Dat moet stoppen en daar kunnen we in Nederland wat aan doen.”


Auteur

Redacteur