Orgels volop in de belangstelling

REGIO

De Stichting Hinszorgel Leens hield zaterdag voor de 49e maal de Orgeldag Noord-Nederland. In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe waren meer dan honderd kerken open waarvan de orgels konden worden bespeeld.

Liefst 120 (amateur)organisten hadden zich aangemeld om een of meerdere orgels te bespelen. Het hoofdorgel in de Martinikerk deed dit jaar voor het eerst ook mee, dat was uiteraard al heel snel volgeboekt. Voor diegenen die een half uur op de orgelbank van dit orgel hadden bemachtigd was dit een enorme ervaring. Het had tevens een uitstraling op de bezetting van de overige deelnemende orgels in de stad, want ook deze zijn de hele dag volop bespeeld. Naast de grote(re) orgels waren er ook kleinere orgel beschikbaar, ook deze juweeltjes werden bezocht en gewaardeerd. Het orgel in de Torenkerk in Winsum werd ’s morgens bezocht door Albert Viersen en Marten Postmus (trombone). Dit muzikale duo bracht fraaie muziek voor orgel en trombone ten gehore en roemden de kwaliteiten van het orgel. Ook het secretaire-orgel uit 1869 dat in 2015 in de salon van de borg Verhildersum mocht zich verheugen in een ruime belangstelling. Het bleek zaterdag weer dat door het houden van de Orgeldag Noord-Nederland door de jaren heen de toegankelijkheid van orgels enorm is verbeterd.

Petruskerk

Traditiegetrouw werd de dag in Leens in de Petruskerk besloten met een orgelconcert. Ruim 150 bezoekers waren naar Leens gekomen om te luisteren naar het spel van de, nog jonge, organist Jochem Schuurman. Schuurman - die in 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music aan het conservatorium van Groningen - had een bijzonder mooi programma samengesteld gebaseerd op Pinkstermuziek van Bach, Weckmann en Buxtehude. Ademloos werd er geluisterd naar het heldere en transparante spel op het prachtige Hinsz-orgel. Een van de bezoekers merkte na afloop op: Dit is wereldklasse! In 2017 hoopt de Stichting Hinszorgel Leens voor de 50e keer de Orgeldag Noord-Nederland te organiseren en zal er tevens sprake zijn van “50 jaar orgelconcerten Leens” met bijzondere activiteiten. De orgelserie op het Hinsz-orgel in Leens wordt 21 mei vervolgd met een concert door Wilbert Berendsen, stadsorganist van Doesburg. Op het programma staan werken van Bach, Tunder en Buxtehude.

Auteur

ggeersing