Textieldagen op Landgoed Verhildersum Leens

LEENS

De Textieldagen op Landgoed Verhildersum te Leens zijn op 7 en 8 mei, van 10.30-17.00 uur. Dit jaar staan ze in het teken van de expositie “Groninger Dracht meets Fashion Tech”.

Deze modetentoonstelling verbindt heden en verleden: stukken uit de museale textielcollectie van Verhildersum gaan de confrontatie aan met het werk van Maartje Dijkstra, dat geïnspireerd is op het Noord-Groningse materiële en immateriële erfgoed en waarmee ze een voorbeeld geeft van de toekomst van de mode. In aansluiting op het thema worden tijdens de textieldagen oude en nieuwe handwerktechnieken gepresenteerd en gedemonstreerd. Mode en textiel zijn van oudsher onlosmakelijk met elkaar verbonden en de belangstelling voor ambachtelijke technieken is bijzonder groot. Ja, handwerken mag weer. Het is zelfs hip. Handwerken is rustgevend. Sommigen vergelijken het zelfs met yoga.

Workshops

Tijdens de textieldagen zijn er informatie- en verkoopkraampjes, demonstraties en workshops voor kinderen worden vele verschillende technieken, materialen en eindproducten gepresenteerd. Er zijn tassen, boeken en tijdschriften, sieraden van knopen, maar ook vele patronen, stoffen uit binnen- en buitenland, verschillende soorten wol, modern en historisch stipwerk, coiling, spinnen, weven, patchwork, borduren en quilten, kleurig- en opengewerkt breiwerk en nog veel meer. Wat te denken van de grootste gehaakte deken? En van Handwerken 7.0? Of Eerste Hulp Bij Handwerkproblemen. Wie u een handwerkprobleem heeft, kan het breiwerk met gevallen steken of dat moeilijke haakpatroon meenemen. Er zijn ook dit jaar weer vele oude bekenden, maar ook originele nieuwe deelnemers. De textieldagen vinden plaats tegen het fraaie decor van Landgoed Verhildersum, met de textielexpositie “Groninger Dracht meets Fashion Tech” bekijken. Op beide dagen is om 12.00 uur en 15.00 uur een speciale rondleiding door deze tentoonstelling, waarin fashion tech designer Maartje Dijkstra zich heeft laten inspireren door de historische textielcollectie van Verhildersum en met name door het oorijzer.

Auteur

ggeersing