ZambaMazurka Classico naar kerk Zuurdijk

ZUURDIJK

ZambaMazurka Classico brengt op 10 april een programma van warmbloedige Russische Romances, Klezmer, Latijns-Amerikaanse en Nederlandse muziek (15.00 uur in de kerk).

ZambaMazurka Classico is een Noord-Nederlands ensemble dat zich richt op muziek met roots: klassieke liederen en instrumentale stukken waarin de klanken van verre landen duidelijk doorklinken. Verder heeft het ensemble een programma rondom het leven en werk van componisten in tijdens de Eerste Wereldoorlog. “In onze speurtocht naar componisten kwamen we ook prachtige volksmuziek op het spoor. Zonde om er niets mee te doen. We hebben er een apart programma van gemaakt en dat gaan we spelen in het kerkje van Zuurdijk”, aldus Helma Erkelens. Zamba Mazurka Classico bestaat uit Helma Erkelens (zang), Cees Dekkers (altviool) en Rop Haverkort (accordeon en arrangementen). Mezzosopraan Helma Erkelens zingt aria’s, liederen en chansons “van Barok tot Brel”. Rond haar 20e begon ze als zangeres in de lichte muziek, naast een studie geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. De overstap naar het klassieke repertoire liet niet lang op zich wachten. Gestimuleerd door zangpedagoge Lea Schepel groeide Helma’s belangstelling voor de Latijns-Amerikaanse en Russische klassieke liedkunst, opera en de muziek van Kurt Weil: genres, waarin de combinatie van muzikaliteit en gevoel voor theater essentieel zijn. Helma vormt al jaren een duo met pianist Rop Haverkort.

Integer

Rop Haverkort speelt veel verschillende stijlen en is altijd op zoek naar het integere in een muzieksoort. Hij studeerde piano aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen en was als pianist/ dirigent/ componist en arrangeur betrokken bij veel theaterproducties. Hij leidde een bigband, schreef voor en speelde in een salonorkest en is momenteel een veelgevraagd begeleider van koren en zangers. Vrijwel alle composities van ZambaMazurka zijn door hem gearrangeerd of geïnstrumenteerd. Cees Dekkers is niet alleen altviolist, hij is ook vioolbouwer en maakt strijkstokken. Hij bespeelt altijd instrumenten van eigen hand. Cees studeerde viool bij Bela Dekany en altviool Bij Erwin Schiffer. Op zijn 21e won hij het Diligentiaconcours voor altviool en daarna was hij solist bij Nederlandse en Engelse orkesten. Ook was hij docent altviool aan het conservatorium in Enschede en speelde hij jarenlang in het Noord Nederlands Orkest. Vioolbouw studeerde hij bij Hendrik Woldring en bij Stefano Conia in Cremona, strijkstokbouw bij Peter Oxley in Cambridge. Sinds zijn pensionering speelt Cees in diverse ensembles en bij het Veenkoloniaal Orkest. Ook vormt hij een duo met Inge Muntendam.

Auteur

ggeersing