Dorine van der Klei met ‘Berlijn – Broadway’ in ’t Waarhuis

ADUARDERZIJL

Zangeres en cabaretière Dorine van der Klei komt zondag 21 februari naar ’t Waarhuis met de productie 'Berlijn – Broadway'. Daarbij wordt ze begeleid door Arjen van Baest (piano) en Emma Breedveld (viool).

‘Berlijn – Broadway’ is een voorstelling over het turbulente leven van zangeres en actrice Lotte Lenya. Zij was de vrouw van de bekende componist Kurt Weill. Hun levens speelden zich in de vorige eeuw af in Europa en de Verenigde Staten. Als de voorstelling begint, wordt het publiek verrast met een plaatopname, waarop Lotte Lenya is te horen. Het gaat om een weergave, die duidelijk de Berlijnse sfeer van de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw weergeeft. Na een minuutje neemt Dorine van der Klei de vertolking over, waarbij ze het beroemde timbre en de vibrato’s van Lotte Lenya laat herleven. Toch is het geen imitatie. Ze voegt er namelijk zelf een eigen dimensie aan toe, want ze maakte zelf mooie Nederlandse vertalingen van een aantal songs. De grote doorbraak van Kurt Weill, Lotte Lenya en Bertold Brecht was in 1928, toen de wereldberoemde ‘Der Dreigroschenoper’ in Berlijn werd uitgevoerd.

Kurt Weill

De jood Kurt Weill en Lotte Lenya vluchten, toen de situatie voor hen in Duitsland onhoudbaar was geworden, naar Frankrijk. Dat gold ook voor Brecht. Vandaar maakten ze de oversteek naar de Verenigde Staten. Weill maakte daar opnieuw carrière met het schrijven van Broadway-musicals. Lotte Lenya liet er ook van zich horen, zoals in de Bond-film ‘From Russia with Love’. De voorstelling, waarvan het heel bijzonder en uniek is dat deze op 21 februari naar Aduarderzijl komt, was al te zien in New York, Ten Aviv en Berlijn. Reserveren voor ‘Berlijn – Broadway’ kan digitaal: info@waarhuis.nl of telefonisch: 0594 – 621884. De toegangsprijs bedraagt 15 euro, inclusief koffie/thee en wat lekkers. Aanvang 15.00 uur.

Auteur

ggeersing