De drie groene dagen van Alma Huisken in Molenrij

MOLENRIJ

Twaalf jaar geleden vertrok Alma Huisken (bekroond culinair groenauteur en bio-tuinier) vanuit Haarlem naar Groningen. Ze was op zoek naar ruimte om haar groene idealen te verwezenlijken.

En die vond ze, in haar biologische plattelandstuin van bijna 1 hectare, De Groene Luwte in Molenrij. Daar geeft ze al jaren 'moestuinles', op de deel van haar dorpsboerderij in Molenrij, op het westelijk Hogeland. Alma Huisken: "Mijn Moestuindagen 2016 heb ik in een nieuwe vorm gegoten, zodat deelnemers een op maat gesneden keuze kunnen maken. Ik hou drie dagen: allereerst een bio basiscursus voor beginners." "Daarnaast, voor al bio werkende moestuinders, een masterclass biodynamisch moestuinieren en een masterclass permacultuur. Die zijn bedoeld voor verdieping en het verleggen van je grenzen. Vanzelfsprekend kun je deze dagen ook met elkaar linken. Al in mijn Haarlemse volkstuin teelde ik op biodynamische wijze en in Groningen doe ik dat nog steeds met veel plezier. Daarnaast hebben we hier van meet af aan twee tuindelen ingericht volgens de permacultuurmethode en dat werkt geweldig. Ik spreek dus uit ervaring!"

Basiscursus

De basiscursus bio moestuinieren is zaterdag 16 januari, 10-15 uur. Biologisch moestuinieren is écht anders dan 'gewoon' moestuinieren. 'Leer het van de grond af, met o.a. het vitaal maken van je bodem, composteren, wissel- en combinatieteelt en de werking van de groene kringloop. Voor (beginnende) moestuinders die nu écht bio willen gaan telen.' Masterclass biodynamisch moestuinieren, zondag 17 januari, 10-15 uur. 'Over levenskracht in je gewassen, de verbinding kosmos-aarde-mens-dier-plant, speciale preparaten en de werking van de Maria Thun zaaikalender. Voor bio moestuinders op zoek naar verdieping.' Masterclass permacultuur en tuinecologie, zaterdag 6 februari, 10-15 uur. 'De cursist leert onder meer over biodiversiteit en mulchen en typerende zaken als 'chop & drop, sleutelgatpaden, fruitboomgildes en voedselbossen. Met ook 'toegepaste tuinecologie': snel realiseerbare, ecologische tips.' Meer info: alma@degroeneluwte.nl, 0595 - 48 70 42 of zie www.degroeneluwte.nl (foto's Doortje Stellwagen, tekening Alma Huisken).

Auteur

ggeersing