Winsum zet zich op toeristische kaart met 'Ontdek Winsum'

Winsum

Onder het motto ‘Ontdek Winsum’ wordt zaterdag om 10.00 uur het Toeristisch Overstap Punt (TOP) Winsum feestelijk geopend. Gedeputeerde Henk Staghouwer en wethouder Jaap Hoekzema onthullen dan het nieuwe infopaneel bij Marenland Recreatie in het dorp Winsum.

Tegelijkertijd vindt de overhandiging van het eerste exemplaar van de vernieuwde historische wandelkaart van de gemeente Winsum plaats, en de lancering van de app van deze wandeling. Om 12.00 uur worden de feestelijkheden vervolgd met de opening van Waterrijk Winsum. Toeristisch Overstappunt Een TOP is een startpunt waar toeristen en recreanten de auto kunnen achterlaten om vandaar uit te gaan fietsen of wandelen in een landelijke omgeving. Via diverse routes kunnen zij kennismaken met de mooiste plekjes in het gebied. Het nieuwe TOP-bord bij de parkeerplaats van Marenland Recreatie is voorzien van een kaart van de omgeving, ideeën voor ‘ommetjes’ en algemene informatie over het gebied. Zo wil de gemeente Winsum bekendheid geven aan de zeven toeristische parels van de gemeente en de rijke historie en het prachtige landschap delen met bezoekers. Loopafstand van centrum De TOP is ook goed voor de economische ontwikkeling van Winsum als boodschappencentrum-plus: De locatie ligt langs de N361 en biedt ruime parkeergelegenheid voor bezoekers. Het infopunt ligt op loopafstand van het hart van het dorp. De Gemeente heeft plannen om hier ook een langparkeerterrein in te richten. Dit trekt bezoekers en toeristen om ook het (winkel)hart van Winsum te bezoeken. Historische wandelkaart met app De bestaande historische wandeling door het dorp Winsum is in een nieuw jasje gestoken. Dit is in de vorm van een handige uitvouwbare folder met kaart. De wandeling neemt de bezoeker mee langs historisch waardevolle plekken door het tweelingdorp Winsum-Obergum. Bijdrage van de NAM De vernieuwde wandelkaart is tot stand gekomen in samenwerking met de Historische vereniging Winsum-Obergum en dankzij een bijdrage van de NAM. De vorige routekaart was verouderd en weinig bekend bij inwoners en ondernemers van Winsum. Er was ook behoefte om de route ook digitaal (via een app) aan te bieden. Deze route is te downloaden in de appstore, via ‘routes Groningen’ of ‘Groningen routes’. Opening watersportseizoen De feestelijke lancering van de TOP en de historische wandeling wordt om 12.00 uur vervolgd door de opening van het watersportseizoen ‘Waterrijk Winsum’. In dat kader vinden vanaf 11.00 uur diverse watergerelateerde activiteiten plaats bij Marenland Recreatie: van kanoën, waterfietsen, proefvaren met motorboten tot een spectaculaire flyboard show op het Winsumerdiep. Deze show staat gepland om 13.00 uur. Meer info op www.waddenland.groningen.nl. Samenwerking Samen met toeristische ondernemers is de Gemeente al enige tijd bezig om het toeristische product van Winsum meer op de kaart te zetten. Toeristische ondernemers manifesteren zich steeds sterker en de onderlinge samenwerking wordt steeds meer gemeengoed. De ‘Ontdek Winsum’-producten die op 4 april worden gepresenteerd, zijn hier het tastbare resultaat van.

Auteur

Hans Berens