Nieuw kinderboek van Fabien van Kempen speelt zich af in Lauwersmeer

ZOUTKAMP

Deze maand verscheen ‘Bottenjacht’ het achtste kinderboek van de Groningse jeugdboekenschrijfster Fabien van Kempen. Bottenjacht speelt zich af in het natuurgebied rond het Lauwersmeer.

Tijdens het vissen in het Lauwersmeer vinden Raffie, Evert en Wiet een scheepswrak en een walvisbot. Ze gaan op zoek naar de rest van het geraamte, maar wie is toch die man die hen steeds begluurt? En waarom zoekt Kobus de strandjutter naar hetzelfde geraamte? Langzaam weten de drie het mysterie rondom het walvisbot op te lossen. Er komen in het verhaal bekende plekken voorbij zoals restaurant ‘Het boze wijf’ en het plaatsje Zoutkamp en natuurlijk gaan de kinderen ook wadlopen. Inspiratie voor dit verhaal kreeg Van Kempen toen ze met haar kinderen mee was op schoolreisje en met hen ging vissen in het Lauwersmeer en wadlopen in de Waddenzee. Ze vond het een prachtige omgeving voor een avontuurlijk kinderboek. Bottenjacht is een samenleesboek speciaal ontwikkeld voor tutor- en duolezen waarbij het leesniveau voor de beginnende of zwakke lezer op E5 niveau is en voor de meer gevorderde lezer op M6 niveau. Maar je kan het boek natuurlijk ook gewoon alleen lezen. Fabien schrijft avi-boeken voor uitgeverij Delubas en ‘gewone’ leesboeken voor uitgeverij Clavis. Daarnaast schrijft en ontwikkelt ze lesmateriaal. In november 2012 won ze de Berrie Heesenprijs voor de Praatprikkels – 50 filosofische vragen voor kinderen. Een prijs ter stimulering van kinderfilosofie. Filosoferen met kinderen doet ze veel op basisscholen en culturele instellingen en daarnaast geeft ze gastlessen over het schrijven van boeken en poeziëworkshops.

Auteur

Jessica de Groot